Union way 1900 xxx q85

Union Way

Show hide Project Info

Location

Portland, OR

Scale

10,500 sf

Program

Retail

Completion

2013

Awards

AIA Portland, Mayor's Award for Design Excellence

AIA Portland, People's Choice Award

Portland Business Journal, Better Bricks Awards, Retail Project of the Year

Union Way is a renovation of two 5,000 sf existing properties. The project works as an urban connector that joins SW Stark Street and West Burnside Street with a day-lit covered passage. While the project takes its inspiration from small shop-lined alleys and passageways of cities like Paris and Tokyo, Portland’s climate and culture led the team to a site-specific solution that builds on the energy and momentum of the West End neighborhood to create a retail project that is also a civic gesture.

The design of Union Way reinforces the sense of connection through the block visually and experientially by utilizing several architectural strategies. At the entry, the building enclosure is set back approximately 20' at each street to form a large vestibule framed by cantilevered gates that fold back during the day. At the ground plane, the concrete floor is sandblasted to read as a continuation of the sidewalk.

 

Unionway07 bittermann 1280 0x0x1600x1238 q85
121101 demolitionbw 900 0x136x3264x2176 q85

Existing Buildings

The project combines two dilapidated warehouse structures and transforms them into a new urban passageway with retail programming.

Galeries de bois passagesinfrancebw 900 151x0x1250x833 q85

Precedent

The design was inspired by historic retail arcades in Paris and Tokyo.

Unionway01 bittermann 1280 180x212x1310x847 q85

The walls are clad with FSC-certified Pacific Albus siding, farm grown three hours outside of Portland and delivered from the forest to our fabricator for installation on site. Twelve new skylights reinforce a visual connection that blurs the boundaries between interior and exterior. Large framed openings and high clerestory windows form a rhythm along the interior façade to balance the interior light levels in the shops and restaurant.

Unionway08 bittermann 900 0x94x1129x1412 q85
Unionway06 bittermann 900 0x136x1062x1328 q85
Uw sectionsketch crop 1280 174x231x1892x603 q85

Concept Sketch

The insertion of skylights along the public path brings abundant natural light to the new mid-block passageway.

Poplar 900 0x9x411x613 q85
Unionway10 bittermann 900 0x11x2000x2983 q85
Uw construction2 1000 0x80x897x1121 gray q85

5/6

Rob Cote Construction clad the walls of the passageway with the custom-milled FSC-certified boards.

Dscn1502 1000 0x0x4320x3240 gray q85

6/6

Hand-formed neon signage by Ramsay Signs respects a historic tradition along Burnside and Stark Streets.

121112 sawcutting 1000 0x104x2448x3059 gray q85

1/6

The concrete slab was removed to create new footings for interior walls and to create a new concrete walkway.

1301015 redcap garage clean 1000 0x0x3264x2175 gray q85

2/6

The interior was gutted to expose the original heavy-timber trusses.

Uw const woodstacked 1000 0x41x1000x1250 gray q85

3/6

Collins Wood provided FSC-certified Pacific Albus Poplar boards to Trillium Pacific Millwork for custom milling.

Img 20130325 090535 1000 0x109x2560x1706 gray q85

4/6

Barr Casting created the mold for a custom bronze plaque to mark the mid-point of the passageway.

Uw construction2 1000 0x80x897x1121 gray q85

5/6

Rob Cote Construction clad the walls of the passageway with the custom-milled FSC-certified boards.

Dscn1502 1000 0x0x4320x3240 gray q85

6/6

Hand-formed neon signage by Ramsay Signs respects a historic tradition along Burnside and Stark Streets.

121112 sawcutting 1000 0x104x2448x3059 gray q85

1/6

The concrete slab was removed to create new footings for interior walls and to create a new concrete walkway.

1301015 redcap garage clean 1000 0x0x3264x2175 gray q85

2/6

The interior was gutted to expose the original heavy-timber trusses.

Unionway18 bittermann 900 0x0x1600x1067 q85
Unionway05 bittermann 1280 26x134x1400x933 q85

Slideshow close Slideshow arrow black Slideshow arrow black

Existing Buildings

The project combines two dilapidated warehouse structures and transforms them into a new urban passageway with retail programming.

Precedent

The design was inspired by historic retail arcades in Paris and Tokyo.

Concept Sketch

The insertion of skylights along the public path brings abundant natural light to the new mid-block passageway.