Lever tillamook 1183 f 1900 xxx q85

Tillamook

Show hide Project Info

Location

Portland, OR

Scale

30,000 sf

Program

Office

Completion

2017

Tillamook is one of the most iconic brands in the Pacific Northwest. More than a century old, this farmer-owned dairy cooperative creates award-winning cheese, ice cream, butter, sour cream, and yogurt. Based in the coastal town of Tillamook, the company commissioned LEVER to design an operations and development outpost in Portland. Located in the heart of the Northwest district, this new 30,000 sf workplace connects the company with Portland’s innovative food culture and community.

The design knits together three heavy timber warehouse buildings with an unembellished aesthetic and material palette of concrete, wood, and blackened steel, that evokes the simplicity and practicality of the company’s farming heritage. To support the company’s non-hierarchical structure and collaborative culture, the project establishes clusters of large open-office style workspaces defined by a central “street” or circulation path. The street is articulated with a 200’ wood wall made from large-scale plywood shiplap. Shared amenities such as a central common, conference rooms, and a garden courtyard are embedded into and along the wall, providing space for collaborative work and maximizing opportunities for impromptu exchange.

 

Lever tillamook 0778 f 1280 0x0x1600x1065 q85
Tillamook heritage 900 0x13x769x513 q85

Brand Heritage

Tillamook is a dairy company and one of the Pacific Northwest's most iconic brands. The project's uncomplicated design aesthetic expresses the simplicity and practicality of the company's farming heritage. 

Img 2563 900 158x125x2808x1875 q85

Existing Building

Three historic warehouse structures were combined to create Tillamook's new 30,000 sf outpost. 

Tlmk5 900 515x116x2486x2213 q85

Program Organization

The design is organized around a central "street" or circulation route. Common spaces and shared amenities are organized along the street and serves to buffer noise away from the open workspace areas.

Lever tillamook 1051 f 900 67x147x1440x920 q85

With food being at the heart of Tillamook’s mission and culture, the office’s community common is designed as a central kitchen and café that can accommodate presentations, product testing, and company-wide events. The common is directly accessible to a state of the art research and development food lab which bridges the commons and workspace.

Since opening in the Fall of 2017, the new building has dramatically improved the quality of work life at Tillamook with open work space that fosters collaboration and community spaces that support more frequent informal meetings. President and CEO Patrick Criteser remarked: “I can't even tell you how much we are enjoying the new office. The layout and use of space is brilliant, game changing for our culture. Our employees are in heaven.”

Tillamook 03 bittermann 1280 0x250x1386x795 q85
Section 1280 412x648x5204x1508 q85

The Street

This central circulation path is defined by a 200' wall made from plywood shiplap. Reception, meetings, storage and other public elements of the building program are carved into the wood wall.

Lever tillamook 1183 f 1280 0x174x2078x692 q85
Img 4194 1 900 0x136x3264x2176 q85

Plywood shiplap detail

09 1000 0x0x4032x3024 gray q85

7/8

Preparing to lift the hood structure into place.

10 1000 0x0x4032x3024 gray q85

8/8

Installation of plywood shiplap along the street wall.

Img 1408 1000 0x171x4032x2686 gray q85

1/8

Installation of the framing for the plywood wall that lines the project's main circulation path.

Img 1430 1000 0x0x4032x3024 gray q85

2/8

Free-floating conference rooms define the open office neighborhoods.

04 1000 0x0x4032x3024 gray q85

3/8

An existing elevator is removed to make space for the project's new research and development food lab.

06 1000 0x0x3024x4032 gray q85

4/8

Existing concrete wall is removed to make way for the project's continuous 200' plywood wall.

07 1000 0x0x3024x4032 gray q85

5/8

Installation of a prefabricated steel conference room into the plywood wall framing.

08 1000 0x0x4032x3024 gray q85

6/8

Massive kitchen hood structure for the common is fabricated on site before being lifted into place.

09 1000 0x0x4032x3024 gray q85

7/8

Preparing to lift the hood structure into place.

10 1000 0x0x4032x3024 gray q85

8/8

Installation of plywood shiplap along the street wall.

Img 1408 1000 0x171x4032x2686 gray q85

1/8

Installation of the framing for the plywood wall that lines the project's main circulation path.

Img 1430 1000 0x0x4032x3024 gray q85

2/8

Free-floating conference rooms define the open office neighborhoods.

 mg 4861 f 900 0x0x1279x1600 q85

Slideshow close Slideshow arrow black Slideshow arrow black

Brand Heritage

Tillamook is a dairy company and one of the Pacific Northwest's most iconic brands. The project's uncomplicated design aesthetic expresses the simplicity and practicality of the company's farming heritage. 

Existing Building

Three historic warehouse structures were combined to create Tillamook's new 30,000 sf outpost. 

Program Organization

The design is organized around a central "street" or circulation route. Common spaces and shared amenities are organized along the street and serves to buffer noise away from the open workspace areas.

The Street

This central circulation path is defined by a 200' wall made from plywood shiplap. Reception, meetings, storage and other public elements of the building program are carved into the wood wall.

Plywood shiplap detail