Flex night shot2 cropped 1900 xxx q85

FLEX

Show hide Project Info

Location

Portland, OR

Scale

19,000 sf

Program

Commercial

Completion

2017

Awards

Architect's Newspaper Best of Design Awards, Commercial-Retail + Mixed Use

AIA Northwest and Pacific Region,
Merit Award

AIA Portland, Citation Award

Flex is a 19,000 sf commercial building designed to accommodate a range of creative tenants from a yoga studio to small maker spaces. The design echoes industrial “flex” structures, elevating a humble typology to iconic status using warm timber structural elements and a distinctive angular building form. The large 200’ x 95’ open floor plate is divisible into eight, 24’ structural bays, allowing the building to be partitioned for diverse tenants. Inside, the open, loft-like interior blends industrial character with architectural quality. The 80’ triangular clerestory, skylights, and glass garage-style doors bring daylight into the deep floor plates.

Being a speculative development with a highly economical budget, the team was challenged to find design, materials, and building technology solutions that would bring architectural presence to an everyday structure. By bringing an innovative eye to simple, local materials and working with trade partners to customize off-the-shelf products, Flex creates a striking and highly flexible design for a modest cost.

Flex 01 bittermann 900 98x31x1391x928 q85
Flex 05 bittermann 900 0x0x1600x1067 q85
Flex 04 bittermann 900 0x0x1600x1067 q85
Flex 03 bittermann 900 0x178x1600x1068 q85
Flex 08 bittermann 900 93x84x1471x983 q85
170816 flex2 1000 0x66x5275x3516 gray q85

6/7

Alignment of skylights and windows on the mezzanine creates a controlled play of light across the space.

09 no blocking around skylight 1000 0x41x960x1200 gray q85

7/7

Alignment of overhead skylights and mezzanine level windows. 

Img 4587 1000 0x139x3264x2175 gray q85

1/7

The construction team at work on the concrete foundation. A 2' by 6' footing was required to anchor the project's shear walls. 

Img 4662 1000 0x205x2448x3059 gray q85

2/7

Perimeter walls were assembled at a factory and brought to the site ready to install.

Img 5037 1000 0x139x3264x2175 gray q85

3/7

Installation of the structure's precut glulam beams.

07 prefabed soffit panels going in 1000 0x41x960x1200 gray q85

4/7

The cantilevered entry soffit is made from a simple glulam and plywood module that was fabricated on site.

06 jig for equally spacing out soffit 2x4s 1000 0x54x1280x853 gray q85

5/7

Assembly of one of the cantilevered entry modules/ soffit panels. 

170816 flex2 1000 0x66x5275x3516 gray q85

6/7

Alignment of skylights and windows on the mezzanine creates a controlled play of light across the space.

09 no blocking around skylight 1000 0x41x960x1200 gray q85

7/7

Alignment of overhead skylights and mezzanine level windows. 

Img 4587 1000 0x139x3264x2175 gray q85

1/7

The construction team at work on the concrete foundation. A 2' by 6' footing was required to anchor the project's shear walls. 

Img 4662 1000 0x205x2448x3059 gray q85

2/7

Perimeter walls were assembled at a factory and brought to the site ready to install.

Flex 10 bittermann crop 900 0x0x1011x651 q85

Slideshow close Slideshow arrow black Slideshow arrow black