Hivemodern 08 bittermann 1900 xxx q85

Hive Modern

Show hide Project Info

Location

Portland, OR

Program

Retail

Completion

2014

The project is a renovation of the physical Portland headquarters of an internet-based contemporary furniture company. Hive Modern <hivemodern.com> is known nationally for its web presence of carefully selected modern furniture paired with evocative abstract natural imagery. The intent of the renovation of the dilapidated existing storefront was to align the richness and clarity of Hive Modern's digital brand with the physical experience of visiting the Portland showroom.

The design focuses on opening up the existing façade with large 12’ low-iron glass panes and a single custom 12’ bronze door. A custom pattern for the door, inspired by the Hive identity, mimics the folds found in nature’s hives. The flow of the folds is captured symbolically and simply through a 2D pattern that appears three-dimensional in light. An iterative design process involving a number of key early mock-ups was utilized to test cutting techniques, material performance, and the structural capacity. The final design was fabricated using water-jet-cut naval bronze panels carefully brazed together mid-span to achieve the 12’ height. Close collaboration with fabricators, door manufacturer, and finishers resulted in a physical experience that is materially tactile, evocative, and functional.

Hivemodern 03bittermann 900 261x0x1075x1600 q85
Hivemodern 05bittermann 900 66x84x1015x1513 q85
Hivemodern 02bittermann 1280 0x16x1576x1077 q85
Hivemodern bittermann 900 136x2261x1502x1000 q85
Image 1 1000 0x107x1280x853 gray q85

5/6

Two 46 sf panes of Starphire Ultra-Clear Low-Iron Glass ready for delivery to the site.

Dsc01031 1000 0x6x1667x2488 gray q85

6/6

The installation team at Culver Glass gently adjusted the front door and bronze panel to ensure smooth operation.

Dsc02064 1000 116x192x4617x3080 gray q85

1/6

The design team carefully reviewed a sample of the water-jet cut naval bronze by Ghilarducci Studios.

Img 4323 edited 1000 0x0x3264x2448 gray q85

2/6

The approved final design for the naval bronze door panel on the water-jet cutting table.

Img 20140226 133248 184 1000 453x0x2754x1836 gray q85

3/6

The final door panel was lifted from the cutting table for finishing.

2014 07 09 13.43.50 1000 0x54x1280x853 gray q85

4/6

Two twelve foot doors were the largest constructed by Culver Glass and required internal steel reinforcement.

Image 1 1000 0x107x1280x853 gray q85

5/6

Two 46 sf panes of Starphire Ultra-Clear Low-Iron Glass ready for delivery to the site.

Dsc01031 1000 0x6x1667x2488 gray q85

6/6

The installation team at Culver Glass gently adjusted the front door and bronze panel to ensure smooth operation.

Dsc02064 1000 116x192x4617x3080 gray q85

1/6

The design team carefully reviewed a sample of the water-jet cut naval bronze by Ghilarducci Studios.

Img 4323 edited 1000 0x0x3264x2448 gray q85

2/6

The approved final design for the naval bronze door panel on the water-jet cutting table.

Hivemodern 07bittermann 900 0x6x1067x1591 q85
Hivemodern 09bittermann 900 0x6x1067x1591 q85

Slideshow close Slideshow arrow black Slideshow arrow black