Ah hero 1900 xxx q85

ArtHouse

Show hide Project Info

Location

Portland, OR

Scale

50,000 sf

Program

Housing, Retail

Completion

2013

LEED Certification

Silver

Awards

AIA Portland, Citation Award

Located on Portland’s historic North Park Blocks, ArtHouse is the first purpose-built student residence for the Pacific Northwest College of Art (PCNA). The building connects the artistic life of the PNCA student community to the park blocks with spaces and experiences that encourage interaction and dialogue. The building includes a café, retail, and a gallery/community space for students that link the entry on the park to an interior courtyard focused around an expansive rain garden. The garden both serves as a place to congregate and mitigates stormwater runoff. Upper floors contain a mix of studio, two-, and three-bedroom units that house approximately 130 students. Units are designed as day-lit volumes with generous windows and the careful placement of services to maximize available wall space.

Arthouse 01 bittermann 1280 0x0x1598x1065 q85

Access to daylight and views shapes the building on every level. The residential corridors are brought to the edge of the building with four cuts that split apart the building mass to bring daylight into the circulation spaces that also serve as student galleries. The street elevations deflect inward at the cuts and cantilever out at the corner over the sidewalk to create the form of the building. A single canopy at the building base collects the entries to the housing, café, retail, and service.

Art con lightdiagram 900 593x0x4503x3000 q85

The building massing splits into three sections bringing daylight deep into the structure at the residential corridors. The light-filled hallways double as pin-up spaces for students.

Arthouse 19 bittermann 900 291x318x641x801 q85
Arthouse 13 bittermann 900 222x711x711x889 q85
Ah 02 1280 148x300x3415x2278 q85

Daylighting Diagram, Apartment Level

Arthouse 20 bittermann 1280 0x0x1600x1067 q85
Records7934 900 0x0x3000x2000 q85

Ground floor community spaces offer environments for interaction and creative work. Large glass expanses, as well as public programs such as a café, commingle boundaries between public and private and integrate the building into its busy urban location.

Arthouse lobby01 900 0x10x920x612 q85
Arthouse 25 bittermann 900 9x0x1587x1058 q85

An interior courtyard and rain garden extends the adjacent park environment into the building. The courtyard serves multiple purposes: a place for residents to relax, a location for art students to sketch the natural environment, and a living garden that mitigates stormwater on site.

Arthouse 26 bittermann 900 0x310x1033x1290 q85
Arthouse 28 bittermann 900 0x279x1057x1321 q85

The upper floors are composed of chevron-shaped silver metal panels framed with deep window reveals that shift from floor to floor. The repetition of movement at multiple scales—in the building and with the shape of the individual metal panels—creates a dynamic play of light across the façade that is constantly changing based on the time of day and point of reference.

Arthouse 14 bittermann 1280 12x0x1576x1050 q85
Metal panel sample 900 256x0x764x957 q85

Simple metal was transformed into a custom façade system that reflects light and shadow. The design team worked closely with fabricators to create an innovative façade module that is highly economical.

Art const mockup11am 900 0x22x1126x1407 q85
9arthouse construction 1000 44x0x897x598 gray q85

2/3

Construction team preparing to pour the foundation for the project's courtyard rain garden space.

Origami 1000 0x41x960x1200 gray q85

3/3

Installation of the metal panel façade system.

8arthouse construction facade 1000 44x0x897x598 gray q85

1/3

ArtHouse has a traditional light-frame timber structure over a concrete base.

9arthouse construction 1000 44x0x897x598 gray q85

2/3

Construction team preparing to pour the foundation for the project's courtyard rain garden space.

Origami 1000 0x41x960x1200 gray q85

3/3

Installation of the metal panel façade system.

8arthouse construction facade 1000 44x0x897x598 gray q85

1/3

ArtHouse has a traditional light-frame timber structure over a concrete base.

9arthouse construction 1000 44x0x897x598 gray q85

2/3

Construction team preparing to pour the foundation for the project's courtyard rain garden space.

Arthouse 02 bittermann 900 0x0x1600x1067 q85

Slideshow close Slideshow arrow black Slideshow arrow black

The building massing splits into three sections bringing daylight deep into the structure at the residential corridors. The light-filled hallways double as pin-up spaces for students.

Daylighting Diagram, Apartment Level

Ground floor community spaces offer environments for interaction and creative work. Large glass expanses, as well as public programs such as a café, commingle boundaries between public and private and integrate the building into its busy urban location.

An interior courtyard and rain garden extends the adjacent park environment into the building. The courtyard serves multiple purposes: a place for residents to relax, a location for art students to sketch the natural environment, and a living garden that mitigates stormwater on site.

Simple metal was transformed into a custom façade system that reflects light and shadow. The design team worked closely with fabricators to create an innovative façade module that is highly economical.