Fivesquare 13 courtesylever 1900 xxx q85

Fivesquare Residence

Show hide Project Info

Location

Portland, OR

Scale

2,500 sf

Program

Private Residence

Completion

2015

Fivesquare simultaneously respects and transforms a single-family housing type prevalent in the early twentieth century in Portland. The project is a renovation of a 1910 “foursquare” house, a historic housing typology in the Northwest region. These houses are typically organized around two primary load-bearing walls that cross to create four symmetrical spaces on each floor. While simple and inexpensive to build, the living spaces in these houses lack hierarchy and a sense of generosity. The owners asked us to create a more open living environment and add a studio/work space in the unused attic area.

The design explores the tension between keeping the iconic reading of the house at the street and a contemporary approach at the roof. The attic space is transformed into the “fifth square,” a box-like structure that rises from the roof and is clad in sugi ban to integrate with the asphalt shingle roof.

Fivesquare 02 bittermann 1280 104x174x1340x893 q85
Front bw 900 0x0x5188x3461 q85

Existing Building

The design updates a typical "foursquare" bungalow with a full renovation throughout including an open plan layout on the main level and a new contemporary rooftop addition.

Img 4273 900 0x0x3648x2432 q85
Fivesquare 04 bittermann 900 0x247x1082x1353 q85
Fivesquare 09 courtesylever 1280 0x26x1600x1065 q85

The ground floor was completely configured and structurally reinforced to create a new open plan layout and modern kitchen. 

Fivesquare 10 courtesylever 900 0x6x1067x1591 q85

The new maple staircase leads to the contemporary rooftop studio.

Fivesquare 12 courtesylever 900 0x78x973x1451 q85
Fivesquare plans3 1280 19x58x2521x1539 q85

Ground Floor, Second Floor, Third Floor Plans

Legend: 1 Entry; 2 Living; 3 Kitchen; 4 Terrace; 5 Master Suite; 6 New Modern Stair; 7 Bedroom; 8 Study

Fivesquare 13 courtesylever 1280 32x0x1432x955 q85
Fivesquare 14 courtesylever 900 0x42x1015x1515 q85
Fivesquare 15 courtesylever 900 0x267x1067x1333 q85

The distinct geometry of the windows is created by following the roof lines of the existing bungalow structure.

Fivesquare 08 courtesylever 900 0x0x1600x1067 q85

Slideshow close Slideshow arrow black Slideshow arrow black

Existing Building

The design updates a typical "foursquare" bungalow with a full renovation throughout including an open plan layout on the main level and a new contemporary rooftop addition.

The ground floor was completely configured and structurally reinforced to create a new open plan layout and modern kitchen. 

The new maple staircase leads to the contemporary rooftop studio.

Ground Floor, Second Floor, Third Floor Plans

Legend: 1 Entry; 2 Living; 3 Kitchen; 4 Terrace; 5 Master Suite; 6 New Modern Stair; 7 Bedroom; 8 Study

The distinct geometry of the windows is created by following the roof lines of the existing bungalow structure.