Creativestudio 16 bittermann 1900 xxx q85

Creative Studio and Campus

Show hide Project Info

Location

Glendale, CA

Scale

85,000 sf

Program

Office

Completion

2011

Awards

AIA Los Angeles, Citation Award

AIA Portland, Honor Award

Los Angeles Business Journal, Best Renovation

IIDA Southern California, Calibre Award




This project transforms an 85,000 sf Cold War-era aerospace factory building and the surrounding industrial landscape into a state-of-the-art Digital Animation Studio and Campus for a large entertainment company. The campus design is organized around re-envisioning the parking between two existing buildings as a tree-lined promenade. The promenade links a series of outdoor rooms and patios to a large wooden deck that is the central campus common space and location of the new main entries into each building. The deck also provides direct access to the shared campus amenities of the café, trellis patio, fitness center, and “backyard” green space. Landscape elements were carefully organized to highlight the Verdugo Mountains and minimize views of the surrounding freeways and warehouses.

Creativestudio 01 bittermann 1280 0x8x1600x1065 q85
Creativestudio 12 bittermann 900 0x0x1600x1067 q85

New landscaping and interventions such as the project’s teak entry pavilion, give the project a fresh identity and allow employees to take advantage of Southern California’s indoor/outdoor lifestyle.

Creativestudio 06 bittermann 900 36x0x1533x1020 q85
Creativestudio 18 bittermann 1280 0x0x1600x1048 q85

The heart of the project is an open and light-filled common area that provides spaces for work and informal interaction.

Dts const e driveway 900 35x0x2472x1650 q85

Existing Building

The design transforms a windowless factory building into a light-filled creative hub.

Dts const i common02 900 0x0x1280x853 q85

Built in 1959, the windowless 200’ x 400’ aerospace factory structure utilized an innovative “cast and lift” concrete waffle roof structure that was emphasized in the renovation. As the location and placement of the openings in the roof and walls of the existing structure were limited, extensive daylight modeling was conducted to inform an optimized placement of openings and focus the light in the building common spaces. A large day-lit common space and adjoining gallery spaces receive the most natural light, while workspaces receive more controlled, indirect clerestory northern light. To alleviate the scale of the single-story building, primary internal circulation is continuous through the building and terminates at views of the newly-composed landscape.

Dts const i woodbw 900 0x0x2550x1905 q85
Creativestudio 15 bittermann 900 0x0x1600x1067 q85
Dts const i gymfloor02 bw 900 33x0x1133x758 q85

Maple flooring from a high school gymnasium was reclaimed to create the building's wood interiors. 

Dts img i photodetailwoodwaffle 900 0x329x2633x1755 q85

In addition to the re-use of the existing building structure, the design employed several focused sustainable strategies. These included salvaging over 12,000 sf of maple flooring from a demolished high school gym floor in Los Angeles to clad the floor and walls of the main gathering space, integrated day-lighting controls, and a recyclable roof membrane.

Creativestudio 22 bittermann 1280 178x120x1422x947 q85
Creativestudio 10 bittermann 900 147x0x853x1067 q85

The campus includes community amenities such as a café, gymnasium, landscaped courtyards, and a theater.

Creativestudio 14 bittermann 900 747x0x853x1067 q85
Creativestudio 03 bittermann 900 0x0x1600x1067 q85

Slideshow close Slideshow arrow black Slideshow arrow black

New landscaping and interventions such as the project’s teak entry pavilion, give the project a fresh identity and allow employees to take advantage of Southern California’s indoor/outdoor lifestyle.

The heart of the project is an open and light-filled common area that provides spaces for work and informal interaction.

Existing Building

The design transforms a windowless factory building into a light-filled creative hub.

Maple flooring from a high school gymnasium was reclaimed to create the building's wood interiors. 

The campus includes community amenities such as a café, gymnasium, landscaped courtyards, and a theater.